TOP 10 trendů pro e‑commerce v roce 2024

Jaké inovace ovládnou svět ecommerce v novém roce? Hlasové ovládání, metaverse nebo umělá inteligence – to jsou jen některé z trendů, které budou hýbat světem ecommerce v roce 2024. V tomto článku se zaměříme na 10 nejvýznamnějších z nich.

1. HLASOVÉ OVLÁDÁNÍ A VYHLEDÁVÁNÍ

Pro pohodlnější, rychlejší a personalizované nakupování budou eshopy využívat hlasové asistenty jako je Amazon Alexa, Google Assistant nebo Apple Siri. Efektivnímu oslovení zákazníků na našem i zahraničním trhu tak pomohou optimalizace pro hlasové vyhledávání a nákupní zážitky.

2. METAVERSE A VIRTUÁLNÍ REALITA

Metaverse a technologie VR představují rozvíjející se oblast pro digitální obchody, které nabízí unikátní možnost pro inovace, globalizaci a zlepšení zákaznické zkušenosti. Eshopy v metaverse se mohou zaměřit na analýzu klíčových slov nebo online marketing pro expanzi do zahraničí.

3. UMĚLÁ INTELIGENCE A OBSAHOVÝ MARKETING

AI a chatboty budou mít stále větší vliv na online marketing, integraci do provozu eshopů i poskytování služby zákaznické podpory. Důraz na kvalitu a přizpůsobení obsahu tak bude klíčový. AI a chatboty mohou analyzovat data o zákaznících a generovat tak obsah, který bude zaměřený na jejich individuální potřeby a předpokládané chování.

4. OMNICHANNEL

Omnichannel strategie umožňuje zákazníkům plynule přecházet mezi různými kanály. Eshopy, které tento přístup využívají, nabízí zákazníkům bezproblémový a personalizovaný zážitek, čímž zvyšují jejich loajalitu. Tato strategie podporuje expanzi e-shopů na mezinárodní úrovni a posiluje jejich online přítomnost na různých platformách, což přináší komplexní služby a rozšířené možnosti pro zákazníky.

5. MOBILNÍ NAKUPOVÁNÍ A PLATBY

Moderní platební metody jako online bankovní tlačítka, rychlé převody a QR platby včetně nákupů přes mobilní telefony si udrží popularitu i v roce 2024. Eshopy, které je budou nabízet, tak vyhoví poptávce a zachovají si konkurenceschopnost. Při expanzi e-shopu do zahraničí je důležitá právní a administrativní podpora, včetně rad týkajících se platebních metod pro mezinárodní zákazníky.

6. DOPRAVA ZÁSILEK A Q‑COMMERCE

V roce 2024 se očekává stabilní situace v dopravě zásilek, s dominancí společností jako Zásilkovna a Česká pošta. Qcommerce v podobě „same day delivery“ a „ultra rychlého doručení“ včetně důkladného průzkumu trhu a logistických služeb tak poskytne konkurenční výhodu i na zahraničních trzích.

7. SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Bude pokračovat růst role sociálních sítí v marketingu e-shopů. Ty by měly využít potenciál PPC reklam, videí, podcastů, živých přenosů včetně efektivní propagace na sociálních sítích, aby mohly lépe komunikovat se svými zákazníky.

8. UDRŽITELNOST

Poroste důraz na ekologii a udržitelnost v ecommerce. Spotřebitelé preferují značky s ohledem na udržitelné praktiky a etický přístup. Eshopy, které tyto hodnoty zahrnou do své strategie, mohou získat konkurenční výhodu.

9. ZABEZPEČENÍ A OCHRANA SOUKROMÍ

S rostoucím významem ochrany osobních údajů se stává důležitým i zabezpečení ecommerce platforem a správa dat. Eshopy by měly více investovat do zabezpečení a šifrování dat, aby ochránily informace svých zákazníků a předcházely kybernetickým útokům.

10. PŘEDPLATNÉ A PŘEDPLACENÉ SLUŽBY

Předplatné a předplacené služby nabývají na popularitě a poskytují zákazníkům pravidelné dodávky a přizpůsobené zážitky. Tento trend zahrnuje vše od měsíčních boxů s kosmetikou až po předplatné softwarových služeb, což umožňuje firmám vybudovat stabilní proud příjmů a posílit vztah se zákazníky.

​Svět e‑commerce se neustále vyvíjí a přináší tak nové trendy a technologie. Úspěch e‑shopů závisí na schopnosti adaptace a vytváření inovativních řešení pro uspokojení potřeb a očekávání zákazníků. Sledování a postupné zavádění inovativních trendů tak přináší konkurenční výhodu a spokojené zákazníky.

V NK Expand se specializujeme na expanzi českých e‑shopů do zahraničí. Poskytneme vám komplexní služby v oblasti implementace nejnovějších trendů a technologií, které pomohou vašemu e‑shopu růst a dosahovat úspěchů v Česku i v zahraničí. Nebojte se na nás obrátit pro další informace a podporu při expanzi vašeho podnikání do světa e‑commerce v zahraničí.

Případové studie

NK Expand | Pomáháme expandovat do zahraničí

Zavolejte nám

NK Expand | Pomáháme expandovat do zahraničí

Napište nám e‑mail

NK Expand | Pomáháme expandovat do zahraničí